Bucharest not Budapest

Știai că România este pe locul 5 în topul confuziilor geografice? Nu puțini au confundat Bucureștiul cu Budapesta, capitala vecinilor noștri unguri. Prima greșeală celebră i-a aparținut lui Michael Jackson care și-a salutat publicul entuziasmat cu “Hello, Budapest” în 1992, iar de atunci situația jenantă s-a tot repetat. Ba chiar, în 2012, 400 de suporteri basci au zburat din greșeală la Budapesta pentru a-și susține echipa Athletic Bilbao în finala Europa League… de la București.

În 2013, ROM a decis că e timpul să pună capăt confuziei. Pe site-ul Bucharest not Budapest utilizatorii din toată lumea sunt invitați să urmărească tutorialul și să împărtășească propria experiență datorată confuziei. În plus, utilizatorii au trimis mesaje artiștilor pe conturile acestora de social media și și-au instalat add-on-ul de Chrome care completa orice mențiune a orașului București cu “nu Budapesta”.

La scurt timp de la lansarea campaniei, mai multe companii s-au alăturat inițiativei: Howard Johnson și-a întâmpinat vizitatorii cu un pachet de bun-venit în Bucharest, not Budapest, iar Guided Bucharest au oferit tururi gratuite ale orașului. Tot în vara 2013, solistul Bruce Dickinson a fost întâmpinat cu un outdoor pregătit special lui în ajunul concertului Iron Maiden în București, în urma confuziei solistului precedent din 1995. Imaginea panoului a devenit vedeta știrilor, alături de celelalte execuții ale campaniei, încheiând, în sfârșit, una dintre cele mai mari confuzii din istorie.

bucharest not budapest